Anayasa Mahkemesi (AYM) basın kuruluşlarının içeriklerine ardı ardına gelen erişim engellerine dair pilot kararlara imza attı.
9 başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, sulh ceza hakimlerince pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti.
İhlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararları sulh ceza hakimliklerine gönderen AYM, başvuruculara 8 biner lira tazminat ödenmesine de hükmetti.
YASADA DEĞİŞİKLİK TALEBİ
Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre AYM, önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğunu, bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtti.
Yüksek Mahkeme, yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurguladı. Bu nedenle kararın birer örneği, Meclis ve Adalet Bakanlığına da gönderildi.
Kararda, yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı. Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.
AYM, 1 yıl içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa önünde bekleyen ve bu sürede yapılacak olan tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek.
AYM’nin önünde 500 kadar “erişim engeli” konulu bireysel başvuru dosyası olduğu kaydedildi.