Scholz’un baÅŸbakanlığı Angela Merkel’den devraldığı çarÅŸamba günü, 527 kiÅŸi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybederken, günlük vaka sayısı 69 bini aÅŸtı.
Ülkede son iki haftada testi pozitif çıkan ve halen enfekte durumda olanların sayısı 980 bine ulaşmış durumda.
Yoğun bakımlardaki hastaların sayısı 5 bine yaklaşırken, sağlık çalışanları Noel öncesinde hastanelerde durumun çok daha kötüleşebileceği, yoğun bakımlarda yer kalmayabileceği, ölümlerin daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.
Bazı eyaletlerde hastanelerin yoğun bakımlarının dolması nedeniyle hastalar, uçaklarla diğer eyaletlere naklediliyor.
DÖRDÜNCÜ DALGA ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
BaÅŸbakan Scholz görevi devralmasının ardından verdiÄŸi ilk demeçte, koronavirüsle mücadelenin hükümetinin en büyük önceliÄŸi olacağını vurgulayarak “YurttaÅŸlarımızın saÄŸlığını korumak için elimizden gelen her ÅŸeyi yapacağız” dedi.
Scholz ayrıca, vatandaşlardan mutlaka aşı olmalarını, kısıtlamalara uymalarını istedi.
Alman hükümeti, vaka sayılarının artmasının nedenlerinin başında, hala birçok kişinin aşılanmamış olmasını ve üçüncü dozun uygulanmasındaki gecikmeyi görüyor.
30 MÄ°LYON HEDEFÄ°
Ay sonuna kadar 30 milyon aşı hedefi belirleyen hükümetin bunu başarabilmesi için önümüzdeki günlerde, her gün 1 milyondan fazla kişiye aşı uygulaması gerekiyor. Özellikle 60 yaş üstündekilerin ve risk grubundakilerin üçüncü doz aşılarının yapılmasına öncelik verilmesi bekleniyor.
Görevi devralmasının hemen ardından, aynı gün, vakit geçirmeden bakanlar kurulunu toplayan Olaf Scholz, kabine üyeleriyle salgınla mücadelede hızla atılması gereken adımları gözden geçirdi.
BaÅŸbakan, perÅŸembe günü eyaletlerin baÅŸbakanlarıyla bir araya gelerek, aşı seferberliÄŸini ve koronavirüsle mücadelede önlemlerini masaya yatırmayı amaçlıyor.Almanya’nın Omicron endiÅŸesi
SaÄŸlık Bakanı Karl Lauterbach, koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un Almanya’da yayılmasının mutlaka önlenmesi gerektiÄŸini söylerken, üçüncü doz aşıyı olmanın, salgınla mücadelede kilit önem taşıdığını söyledi.
Kendisi de salgın hastalıklarla mücadele alanında uzman bir doktor olan Lauterbach, ZDF kanalında yaptığı açıklamada, yeni varyant nedeniyle, artık üç doz aşının gerekli olacağının altını çizdi.
Yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip Almanya’da bugüne kadar iki doz aşılarını yaptıranların sayısı 54 milyon (yüzde 69,2) olurken, bu oran bir çok AB ülkesinin gerisinde bulunuyor. Üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı ise yalnızca 15,5 milyon.
Robert Koch Enstitüsü, kış aylarında vaka sayılarının katlanarak artmasının önüne geçebilmek için, nüfusun en az yüzde 75’inin aşılanması gerektiÄŸini vurguluyordu.
AŞI YÜKÜMLÜLÜĞÜ TARTIŞMASI
Aşılanma oranlarının düşük, vaka ve ölüm oranlarının yüksek olduğu Thüringen ve Saksonya gibi eyaletlerde aşı kampanyaları başlatılmış olsa da, henüz hedeflenen rakamlara ulaşılabilmiş değil.
Başbakan Olaf Scholz, göreve başlamasının ardından ARD televizyonuna verdiği ilk röportajda, aşı olmayanlar nedeniyle salgının daha kötü bir boyuta ulaştığını belirterek, bu nedenle tüm toplumun sağlığının korunması için artık genel bir aşı yükümlülüğünün getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bu konuda yasal düzenlemelerin Federal Meclis’e getirilmesi, aşı yükümlülüğünün Mart ayına kadar yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Aşı olmayanlar nedeniyle salgının sağlık sistemi üzerinde çok daha ağır bir yük oluşturduğunu, bu nedenle aşı yükümlülüğünün toplumu böleceği, kutuplaşmayı artıracağı endişelerine katılmadığını söyleyen Scholz, şunları kaydetti:
“Küçük bir azınlık, sesi çok çıkıyor ve radikalleÅŸiyor diye toplumun bölündüğünü söylemek doÄŸru deÄŸil. Bu bakış açısının yanlış olduÄŸunu düşünüyorum.
“Tabii ki konuÅŸmalı, farklı pozisyonlarımızı tartışabilmeliyiz. Ancak ÅŸu konuda net bir tutum benimsemeliyiz, demokrasiler tehditlere karşı koymalı.
“MeÅŸalelerle saÄŸlık bakanının evinin önünde yürüyüş yapılması sınırın aşılmasıdır ve hepimizin buna karşı koyması lazım.”
AŞI KARLITLARI RADİKALLEŞİYOR
Almanya’da aşı karşıtları arasında çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturan saÄŸcı popülistlerin ve aşırı saÄŸcı grupların radikalleÅŸmesi, yeni hükümeti bekleyen önemli sorunlar arasında bulunuyor.
Son haftalarda bazı eyaletlerde başbakan ve bakanlara yönelik ölüm tehditleri, evleri önünde düzenlenen ve aşırı sağcıların başı çektiği aşı karşıtı gösteriler, büyük kaygı uyandırıyor.
Geçen hafta Saksonya Eyaleti SaÄŸlık Bakanı Petra Köpping’in evinin önünde meÅŸalelerle düzenlenen ve tehdit sloganları atılan gösteriler büyük tepki toplamıştı.
Bu hafta da Eyalet BaÅŸbakanı Michael Kretschmer’i öldürmeye dönük plan yapan grupların tespit edildiÄŸi, polis ve savcılığın soruÅŸturma baÅŸlattığı ortaya çıktı.
Hafta başında aşı karşıtlarının Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti BaÅŸbakanı Manuela Schwesig’in evinin önünde gösteri düzenlemeleri son anda polis müdahalesi ile önlendi.