Japonya, FukuÅŸima Dai-içi nükleer santralinde biriken radyoaktif özellikli atık suyun perÅŸembe gününden itibaren okyanusa tahliye sürecinin baÅŸlayacağını duyurdu. Ancak bazı bilim insanları, suyun radyoaktif bir madde olan ‘trityum’ içermesi nedeniyle tahliyeye karşı çıktı. Ada ülkesindeki balıkçılar, okyanusa boÅŸaltılacak olan atık suyun balıkçılık endüstrisini etkilemesinden endiÅŸelenirken, Çin ise Japonya’yı bencillik ve kibirlilikle suçladı.
‘UZUN VE KARMAÅžIK BÄ°R SÃœRECÄ°N ÖNEMLÄ° BÄ°R PARÇASI’
Japonya BaÅŸbakanı Fumio Kishida, salı günü yaptığı açıklamada, santralin iÅŸletmecisi Tokyo Electric Power’dan (Tepco) nükleer düzenleyiciler tarafından onaylanan planlar doÄŸrultusunda “su tahliyesine hızla hazırlanmasını” istediÄŸini belirterek, tahliyenin “hava ve okyanus koÅŸulları elverdiÄŸi takdirde” perÅŸembe günü baÅŸlayacağını söyledi. Kishida, enkaz alanında depolanan 1 milyon tondan fazla suyun bertaraf edilmesinin, santralin devreden çıkarılmasına yönelik uzun ve karmaşık bir sürecin önemli bir parçası olduÄŸunu belirtti.
TAHLİYE EDİLECEK SU RADYOAKTİF MADDE İÇERİYOR
2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya’nın doÄŸu kıyılarını vuran tsunaminin neden olduÄŸu kaza sonucu santraldeki reaktörde nükleer erimeler yaÅŸanmıştı. Kazada eriyen yakıt çubuklarının soÄŸutulması için kullanılan suyun tahliye planı ise tartışmalara neden oldu. Zira tesisin su filtreleme teknolojisi, radyoaktif bir madde olan trityumu gideremeyecek. Arıtılan su, Pasifik Okyanusu’na bırakılmadan önce uluslararası onaylanmış trityum seviyelerinin çok altında olacak ÅŸekilde seyreltilecek. Tokyo’nun açıklamalarına göre; tahliye edilecek olan ve deniz suyuyla karıştırılan su, trityum seviyelerinin güvenlik standartlarını karşılayacak.
ÇİN: OKYANUSA BİR KANALİZASYON GİBİ DAVRANILIYOR
Ada ülkesinin komÅŸu ülkeleri de planın güvenliÄŸi konusunda endiÅŸelerini dile getirdi. Çin DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Temmuz’da yaptığı açıklamada Japonya’yı bencillik ve kibirlilikle suçlamış, tahliye konusunda uluslarası topluma tam olarak danışılmadığını söylemiÅŸti. 2011’deki nükleer felaketin ardından Japonya’nın bazı bölgelerinden deniz ürünleri ithalatını yasaklayan Çin, tahliye kararına ÅŸiddetle karşı çıkıyor ve ada ülkesini okyanusa bir “kanalizasyon” gibi davranmakla suçluyor.
HONG KONG VE GÜNEY KORE GIDA GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİ
Japon deniz ürünleri ihracatı için önemli bir pazar olan Hong Kong da tahliye kararı sonrası tepki gösterdi. Çin Halk Cumhuriyeti’ne baÄŸlı özel yönetim bölgesi Hong Kong’un Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı John Lee, salı günü yaptığı açıklamada plana ÅŸiddetle karşı çıktığını belirterek ÅŸehir yönetimine Japon deniz ürünlerine yönelik ithalat kontrollerini “derhal devreye sokma” talimatı verdiÄŸini söyledi. Kısa bir süre önce itirazlarını geri çeken Güney Kore’de ise muhalefet partileri ve pek çok Güney Koreli, tahliyenin gıda güvenliÄŸi üzerindeki etkisinden endiÅŸe duyuyor.
JAPON BALIKÇILAR İTİBAR ZEDELENMESİNDEN KORKUYOR
Japon balıkçılar da atık suyun okyanusa boşaltılmasının balıkçılık endüstrisini yok edeceğini söyleyerek plana karşı çıkıyor. Pazartesi günü Su Ürünleri Kooperatif Dernekleri Ulusal Federasyonu Başkanı Masanobu Sakamoto ile bir araya gelen Başbakan Kishida, balıkçı topluluklarına planın güvenli olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı.
Toplantı öncesinde grubunun plana muhalefetinin “bir nebze bile deÄŸiÅŸmediÄŸini” söyleyen Sakamoto, su tahliyesinin bilimsel olarak güvenli olabileceÄŸini anladıklarını ancak yine de Japon deniz ürünlerinin itibarının zedelenmesinden korktuklarını belirtti. Söz konusu korku, Asahi Shimbun gazetesinin anketine de yansıdı. Bu hafta yayınlanan ankete göre; katılımcıların yüzde 75’i hükümetin Japon deniz ürünlerinin itibarının zedelenmesini önlemek için yeterince çaba göstermediÄŸini düşünüyor.
TOPLAM 80 MÄ°LYAR YENLÄ°K FON OLUÅžTURULDU
EndiÅŸeleri anladığını söyleyen BaÅŸbakan, “Fukushima nükleer santralini devreden çıkarmak ve bölgeyi yeniden canlandırmak istiyorsak, su tahliyesi kesinlikle erteleyebileceÄŸimiz bir ÅŸey deÄŸil” dedi. Pazartesi günü gazetecilere verdiÄŸi demeçte, “On yıllar sürecek olsa bile, balıkçılık endüstrisinin geçimini saÄŸlamaya devam edebilmesi için tüm sorumluluÄŸu üstleneceÄŸimize söz veriyorum” ifadesini kullandı. Kyodo Haber Ajansı’na göre hükümet, yerel balıkçıların itibar kaybını telafi etmek için 30 milyar Yen ve iÅŸleri üzerindeki herhangi bir mali etkiyi gidermek için 50 milyar Yen deÄŸerinde fon oluÅŸturdu.