Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 68 ilde 766 bölgeye maden ruhsatı verilmesi üzerine, Dersim’de 11 bölge maden sahasına dönüştürülecek. Maden sahası ilan edilen yerlerde siyanür ile altın araması yapılacak. Dersimliler, maden sahalarını istemediklerini belirterek, doğanın talan edilmesine karşı ekolojik mücadele hattını örme çağrısında bulundu.
Doğa ile birlikte olmaktansa, doğayı karşısına alarak tek taraflı bir yaşam yürütmeye çalıştıklarını belirten Dersim halkı: “Topraklarımıza zarar vermesinler. Memleketimizi bozmasınlar. Bu yaptıklarından utansınlar. Her yeri zehirliyorlar. Halk işinde gücünde ekip biçimini yapıyor. Topraklarımızı zehirleseler ne ekip biçeceğiz? Gözelerimize zarar verdiler. Şimdi de dağlarımıza göz dikmişler. Çeksinler doğadan ellerini” diye devam etti.
Benzer bir çağrı Dersimin Pülümür ilçesine bağlı Kırdım köyü sakinlerinden de geldi. Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Kırdım köyü halkı, 2018’de başlatılan maden arama çalışmasının ardından 2020 yılında kazıya başlayan maden ocağının kapatılmasını istiyoruz.
Kırdım köyü muhtarı Murat Tosun, “Köyümüzdeki maden çalışması doğaya, altyapıya zarar vermiştir. Bu konuyla ilgili yardım bekliyoruz, atık sularının tamamen doğaya bırakılması vatandaşın orada çayırına, tarlasına, merasına zarar vermiştir. Maden çalışması 2018’den bu yana devam ediyor. Çok derin çukurlar açmışlar, yollar tahrip olmuş ve doğaya zarar verilmiş, ciddi bir sıkıntı var” dedi. Tosun, şöyle dedi: “Sözde arama çalışmaları vardı, sonra maden çıkarıp tesis kurdular. Gerekli tepki oluşmadı, o yüzden yardım istiyoruz. ÇED raporu yapıldı ama kimler tarafından yapıldığını bilmiyoruz. Yasal yoldan yapılacak ne varsa yapmaya hazırız. 300 yıllık tarihi olan bir yer ve burada insanlar yaşıyor. Burada tarım, hayvancılık yapılıyor, vatandaşın da biraz duyarlı olması lazım. Bugün burada çıktı, yarın 2 kilometre ötede çıkabilir ” diyerek devam etti.