Merkel’in 16 yıllık baÅŸbakanlık dönemine noktayı koyacak seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti’nin baÅŸbakan adayı (SPD) Olaf Scholz ile Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin baÅŸbakan adayı Armin Laschet arasında baÅŸa baÅŸ bir mücadele yaÅŸanıyor.
Cuma günü açıklanan anket sonucuna göre Sosyal Demokratlar yüzde 26 ile yarışı önde götürüyor.
Allensbach Enstitüsü’nün açıkladığı anket sonuçlarına göre CDU/CSU oy oranını yüzde 25’e yükseltmeyi baÅŸarmış olsa da, daha önce yüzde 7’ye kadar çıkan fark, birkaç hafta içinde yüzde 1’e indi.
Seçimler bir çok konuda belirsizliklere de sahne oluyor. Seçmenin neredeyse 3’te birinin kararsız olması, yarışın son ana dek kıran kırana devam edeceÄŸine iÅŸaret ediyor.
Almanya CumhurbaÅŸkanı Frank-Walter Steinmeier, bu belirsizliÄŸin ortasında tüm seçmenlere sandığa gitmeleri çaÄŸrısında bulundu. Steinmeier, “Seçimlerin parçası olan her birey sesini duyuracaktır; oy vermeyenler ise baÅŸkalarının onlar için karar vermesine izin vermiÅŸ olacaktır” dedi.
Merkel dün, yani seçimlerden bir gün önce partisi CDU’nun baÅŸbakan adayı Laschet’e destek vermek için bir mitinge katıldı ve “Ä°ktidara kimin geçeceÄŸi gerçekten önemli” mesajını verdi.
Ãœlkenin istikrara, gençlerin de bir gelecek kurmaya ihtiyacı olduÄŸuna dikkat çeken Merkel, Laschet’in bu hedefleri gerçekleÅŸtirebilecek doÄŸru isim olduÄŸunu söyledi.
Laschet ise mitingde yaptığı açıklamada Sosyal Demokratlar, YeÅŸiller ve radikal görüşlere sahip Sol Parti’nin üçlü koalisyon kurmasının Avrupa’da istikrarsızlığa neden olacağı uyarısında bulundu.
Reuters’ın haberine göre “Bizi NATO’dan çıkarmak istiyor, bu ortaklığı istemiyorlar. BaÅŸka bir cumhuriyet istiyorlar” diye konuÅŸan Laschet, Sol Parti’nin kurulacak hükümette olmasını istemediÄŸini belirtti.
Merkel’in kabinesinin maliye bakanı ve SPD’nin baÅŸbakan adayı Olaf Scholz ise, Sol Parti ile koalisyona karşı kapıları kapatmadı ancak NATO üyeliÄŸinin kırmızı çizgileri olacağını da vurguladı.
Olaf Scholz, yapılan anketlere göre, ülkenin üç büyük partisinin başbakan adaylarının karşı karşıya geldiği televizyon tartışmalarının üçünü de kazandı.
ÜÇLÜ KOALİSYON SENARYOLARI
Son anket sonuçlarına göre seçimden zaferle çıkacak partinin Meclis’te çoÄŸunluÄŸu saÄŸlayabilmek için üçlü bir koalisyon hükümeti kurması gerekecek.
Bir hayli çetrefilli geçeceği düşünülen koalisyon görüşmelerinin uzun sürmesi bekleniyor.
Seçimlerden zaferle çıkması halinde SPD ya da muhafazakâr CDU/CSU’nun, YeÅŸiller ya da liberal Hür Demokrat Parti’ye (FDP) teklif götürmeleri bekleniyor.
Berlin yakınlarındaki Potsdam’da seçmenlere seslenen Scholz da bir kez daha YeÅŸiller ile koalisyona yeÅŸil ışık yaktı.
“SPD ne kadar güçlüyse, koalisyon hükümeti kurmak da o kadar kolay olacaktır” diyen Sholz , koalisyon senaryolarına iliÅŸkin “Belki de örneÄŸin SPD-YeÅŸiller koalisyon hükümeti mümkündür. Ben öyle olduÄŸuna inanıyorum. GöreceÄŸiz” dedi.
FPD lideri Christian Lindner de, Hristiyan Demokratlar ve YeÅŸiller ile bir koalisyonu tercih edeceÄŸini ifade etmiÅŸti.
Ancak partiler iklim değişikliği ile mücadele, vergilerin artırılması önerileri ve asgari ücret tartışmaları gibi ülkenin geleceği için kritik olan başlıklarda derin görüş ayrılıklarına sahip.
KOALİSYON KONUSUNDA ÇATLAKLAR
2013’ten beri iktidarı paylaÅŸan Hristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratların, yeterli oy almaları durumunda, bir kez daha “Büyük Koalisyon” hükümeti kurmaları da mümkün .
Ancak hem Hristiyan Demokratlar hem de Sosyal Demokratlar içinde CDU/CSU ile yeni bir koalisyon kurulmasına karşı çıkan bir kanat da var.
Hristiyan Demokratlar’ın önde gelen isimleri , SPD’nin seçimden birinci çıkması durumunda, onların liderliÄŸinde bir koalisyona katılmak istemiyor ve ancak CDU/CSU’nun liderlik etmesi durumunda bu koalisyonun gündeme gelebileceÄŸini söylüyor.
SPD teşkilatları ve partinin içindeki sol kanat da, CDU/CSU ile yeni bir koalisyona sıcak bakmıyor.
BBC